12:48
ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ПІДТРИМКИ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

З 01-07 серпня 2001 року в Україні прводиться Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування
Метою Всесвітнього  тижня є захист та підтримка грудного вигодовування, а саме:
– зміна правил внутрішнього розпорядку та законодавства з метою покращення соціального захисту батьків;
– захист інтересів батьків на робочому місці;
– гендерна рівність та підтримка батьків у суспільстві.
Грудне вигодовування – це ідеальне харчування, яке сприяє здоровому росту і розвитку дитини, сприяє здоров’ю жінки, зменшуючи ризик розвитку онкозахворювань, діабету II типу і післяпологової депресії. Молоко матері містить складники, які впливають на формування імунітету дитини. Воно змінюється залежно від потреб малюка, насичуючись саме тими речовинами, які йому потрібні на час годування. Завдяки грудному вигодовуванню між матір’ю та дитиною підсилюється зв’язок на психологічному рівні і покращується взаєморозуміння. У ВООЗ констатують: якби грудне вигодовування практикували як обов’язкове, щороку можна було б рятувати життя приблизно 820 000 дітей до 5 років і вберегти 20 тисяч жінок репродуктивного віку від раку молочної залози.
Наразі у світі лише 40 відсотків дітей у віці до шести місяців перебувають винятково на грудному вигодовуванні. Кількість матерів в Україні, які дотримуються виключно грудного вигодовування, становить 19,7%.
Грудне вигодовування є правом виключно жінок, тому суспільство зобов’язане підтримувати матерів. Проте є випадки, коли через стереотипи та прямий осуд за вигодовування у громадських місцях, а також через відсутність спеціально облаштованих місць жінки відмовляються від грудного вигодовування
Прояви дискримінації матерів на робочому місці – відсутність політики з боку роботодавців, кімнати для вигодовування в офісах та зменшення їхньої цінності в очах роботодавців: звільнення, збільшення навантаження – також змушують матерів відмовитись від годування дитини груддю.
Стаття 24 Конституції України  забезпечує жінкам можливість поєднувати працю з материнством, ст. 183 Кодексу законів про працю України  наголошує: «Жінкам, що мають дітей віком до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини. Ці перерви надаються не рідше ніж через три години тривалістю не менше тридцяти хвилин кожна. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком». У проекті Трудового Кодексу України також збережено високий рівень охорони праці вагітних жінок і жінок, які мають дітей.
Україна перебуває на 65-му місці в рейтингу дотримання гендерної рівності. Проведене у 2018 році UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення національне комплексне дослідження      (опитуванням були охоплені 1520 чоловіків у віці 18-59 років у всіх регіонах України, окрім АР Крим) показало що, лише 27% українських чоловіків брали відпустку по догляду за дитиною, при цьому вони були нетривалими: лише один чоловік перебував у відпустці протягом року.

Медична спільнота України підтримує усі кроки держави на шляху до гендерної рівності і допомогає її досягти, виконуючи та втілюючи в життя розширену ініціативу ВООЗ\ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини», що передбачає зокрема, підтримку грудного вигодовування. Діючи разом, підтримаємо батьків і забезпечимо умови для грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!

Переглядів: 173 | Додав: Hosp4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar