11:50
круглий стіл

07 червня 2019 року відбувся круглий стіл «Представлення спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Про стан додержання прав людини в закладах охорони здоров‘я, що надають паліативну допомогу у 2018 році»» на який був запрошений головний лікар КНП «Чернігівська міська лікарня №4» Чернігівської міської ради Стецьков Юрій Петрович.

Стецьков Ю.П. розповів про проблеми надання паліативної допомоги інкурабельним хворим у відділенні «Хоспіс» лікарні.

За даними демографічних показників в м. Чернігів, як і загалом в Україні, відбуваються процеси пов’язані зі старінням населення, хронізацією захворювань. Враховуючи це постійно зростає потреба в наданні паліативної та хоспісної допомоги.

В м. Чернігові 2011 році на базі лікарні № 4 було відкрито відділення «Хоспіс» на 15 ліжок. Але необхідність в паліативній та хоспісній допомозі змушувала збільшувати кількість ліжок. На сьогоднішній день відділення розраховане на 50 ліжок.

До категорії хворих, яким надається паліативна допомога відносяться:

  • Хворі на злоякісні новоутворення
  • Серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання
  • Післятравматичні стани, що не можуть бути вилікувані.

Усі захворювання та стани супроводжуються вираженим больовим синдромом, тяжкими розладами життєдіяльності.

Хворі відділення Хоспіс потребують кваліфікованої медичної допомоги, спрямованої на подолання больового синдрому, підтримку життєдіяльності органів та систем, догляду, надання психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки.

 

Більшість паліативних хворих страждають на больовий синдром та потребують знеболення. Завдяки діючій другий рік міській програмі «Онкологія» відділення на 100% забезпечено знеболювальними, в тому числі наркотичними засобами.

Хоспісну допомогу хворим надають кваліфіковані лікарі та середні медичні працівники, які пройшли спеціальну підготовку з паліативної та хоспісної допомоги.

Відділення спеціально обладнане та забезпечене інвентарем для надання необхідної допомоги.

Велику допомогу надають депутати Чернігівської міської ради, благодійні організації, благодійні фонди, релігійні місії.

У нас створені всі умови для комфортного перебування: повністю відремонтовані палати, кожна палата має незабутні образ. Відділення повністю оснащене функціональними ліжками, меблями, протипролежневими матрацами, приліжковими тумбочками та столиками, інвалідними колясками, ходунками різного роду, біотуалетами. Відремонтовано зал для перегляду телепередач, спілкування, облаштовано окреме приміщення для спілкування хворих з родичами, для справляння релігійних обрядів, додаткові душові кабіни та палати з душовими кабінами. Всі пацієнти, яким це дозволяє стан здоров’я, вивозяться на прогулянки у подвір’я лікарні співробітниками відділення. 

 

Інформація Стецькова Ю.П. дуже сподобалась учасникам круглого столу. Керівникам закладів, які надають хоспісну допомогу було запропоновано звертатися за консультаціями до КНП «Чернігівська міська лікарня №4» ЧМР.

Шановні пацієнти та родичі пацієнтів, що потребують паліативної та хоспісної допомоги! Ми завжди раді Вам допомогти.

Переглядів: 354 | Додав: Hosp4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar