09:40
День боротьби з інсультом

День боротьби з інсультом

 

Україна, як і весь світ потерпає від інсульту.

Інсульт - це важке судинне ураження головного мозку на тлі гіпертонічної хвороби та або атеросклерозу.

Так кожні 12 хвилин від нього помирає людина, а кожні 5 хвилин інсульт вражає нового хворого.

Інсульт - друга за частотою причина смерті у світі і основна причина інвалідності.

Так в Україні смертність від серцево-судинних уражень складає 63%. Кожен 3 інсульт повторний, 15% повторюється на протязі першого року, 40% на протязі 5 років після перенесеного інсульту.

Основним фактором ризику інсульту є гіпертонічна хвороба та атеросклероз, цукровий діабет, куріння, зловживання алкоголем, збиткова маса тіла, малорухомий спосіб життя.

38% хворих не отримують лікування з різних причин, а 44% не вимірює артеріальний тиск і не знають про підвищення тиску в них.

В зоні ризику в Україні 11,5млн людей, кожен четвертий.

Після інсульту повне відновлення відбувається у 15-20% хворих. Інші залежні різною мірою від родичів та суспільства - це великий тягар  для родини перш за все.

Інсульт не вирок, якщо  виконувати рекомендації лікарів, проводити профілактику як первину, так і вторинну після перенесеного інсульту.

Але для хворих які перенесли інсульт велику роль відіграє – реабілітація (відновлення).

Метою фізичної реабілітації є допомога хворому після інсульту та інших важких захворювань у відновленні навиків повсякденного життя, які вони втратили після захворювання за допомогою переучування, розвитку рухової активності, відновлення мови, когнітивного дефіциту.

Велику роль у відновленні пацієнтів відіграють родичі  пацієнта - це  50% успіху

По перше, кожен пацієнт повинен знати, що його очікують дома і він має добру мотивацію одужати.

Краще попередити захворювання ніж його вилікувати.

Для цього треба вести здоровий спосіб життя!

Насамперед – це фізична активність - 150 хвилин, або 2,5 годин - аеробні вправи на свіжому повітрі, що дорівнює 75 хвилинам інтенсивному тренуванню в тренажерному залі; ходьба, поїздки на велосипеді влітку, прогулянки нашими парками та скверами.

Приймати їжу збагачену вітамінами та амінокислотами - овочі, фрукти; не переїдати, слідкувати за масою тіла, не палити, не зловживати спиртними напоями, виконувати поради сімейного лікаря.

Бажаємо Вам гарного настрою та здоров’я!

 

Переглядів: 319 | Додав: Hosp4 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar