14:28 ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ | |
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ Надлишкова маса тіла виникає в результаті перевищення кількості калорій, одержуваних з їжею, над кількістю калорій, що витрачаються організмом. Таким чином, для ефективного зниження маси тіла необхідно споживати калорій менше, ніж виробили до цих пір, а витрачати по можливості більше. Ожиріння визначають як "надлишок жиру в організмі". Його головна причина - харчові жири, що надходять в організм з їжею. Будь яка їжа складається з білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, води і вітамінів. Крім складу, всі продукти відрізняються вмістом калорій. Абсолютно все, що ми їмо, володіє калорійністю, тобто постачає організму необхідну енергію. Із основних джерел енергії (білки, жири, вуглеводи) саме жири є найбільш калорійною складової їжі. Жири першими накопичуються в організмі і останніми згоряють. Частка жирів в загальній калорійності добового раціону не повинна перевищувати 30%.
Правила раціонального харчування
1. Зменшуйте калорійність раціону за рахунок обмеження кількості висококалорійних тваринних жирів (сала, вершкового масла, жирного м'яса) і вуглеводів, особливо легкозасвоюваних (цукру, солодощів). Подвигів не потрібно. Для початку буде цілком достатньо зменшити калорійність на 20-25% (тобто приблизно на 500-600 ккал на добу). 2. Включайте в раціон харчування підвищену кількість сирих овочів і фруктів (малокалорійні, але значного обсягу), це створює відчуття ситості і повністю виключайте продукти і напої, що збуджують апетит (спеції, прянощі, гострі закуски). 3. Навчіться визначати в продуктах так звані "приховані жири". Заморожені або консервовані продукти найчастіше містять "приховані жири". Звертайте увагу на етикетку зі складу продукту. Не довіряйте наосліп написам типу "знижений вміст жиру", або "знежирене" - такі продукти можуть містити жиру більше, ніж ви думаєте. 4. Дотримуйтесь режиму харчування і принципу його роздрібненості. Повним людям рекомендується часте дробове харчування (4-5 разів на день). Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 години до сну. 5. При схильності до повноти не слід готувати ароматних смажених страв, наваристих бульйонів, що збуджують апетит. 6. Використовуйте розвантажувальні (малокалорійні) дні в харчуванні.
Раціональне гіпокалорійне харчування Раціональне гіпокалорійне харчування грунтується на 4-5 разовому режимі прийому їжі, причому 50% від добової калорійності має припадати на вуглеводи, 30% на жири, 20% на білки. З раціону рекомендується виключити висококалорійні продукти, що містять багато жиру та легкозасвоювані вуглеводи: рослинне і вершкове масло, маргарин, майонез горіхи, насіння, оливки жирну рибу жирне м'ясо і ковбасу жирну птицю копченості, консерви (особливо в маслі) вершки, сметану жирні сорти сиру цукор, шоколад, торти, джеми Перевага віддається не тваринним, а рослинним жирам - будь-якої рослинної олії в кількості 20-
Розвантажувальні дні Для проведення розвантаження краще використовувати вихідний день. По складу продуктів добового раціону розрізняють наступні розвантажувальні дні: - сирні: - яблучні: - огіркові: - салатні: 1,2- - кефірні: 1,2- - м'ясні: Почати краще з сирного дня. Сир, як і м'ясо, створює більш виражене відчуття ситості, ніж овочі та фрукти.
З огляду на те, що підвищена маса тіла часто поєднується з артеріальною гіпертонією, їжу треба готувати без солі і додавати її в страви за столом в кількості не більше 3- Раціональне харчування – запорука нашого здоров’я | |
|
Всього коментарів: 0 | |